Cookie & Privacy

Bij het gebruiken van onze website ga je akkoord met ons
Cookie & Privacy Beleid.

Vers geperst, 100% vers fruit

ZONDER TOEGEVOEGDE SUIKERS

ZONDER BEWAARMIDDELEN

ZONDER KLEURSTOFFEN

BLOG

Carrefour Oostakker

“Het aandeel van lokale producten zie ik nog toenemen”

Oostakker is behalve een bedevaartsoort ook de thuisbasis van een hypermarkt Carrefour. Met bijna 9000 vierkante meter effectieve verkoopruimte is het een winkelparadijs waar zowat alles te vinden is. Ook fruitsappen van Verhofstede.

Fruitsappen Carrefour Oostakker

Het is steevast wennen. Achter de schermen van een hypermarkt opent zich een logistieke, administratieve en organisatorische wereld. Dat kan niet anders, als je weet dat hier 25 000 klanten per week inkopen doen en 180 personeelsleden dat allemaal zo makkelijk mogelijk laten verlopen. Voor de schermen ligt het anders: een hypermarkt is de grootste supermarkt die Carrefour heeft. Een versmarkt om ‘u’ tegen te zeggen, een allround assortiment en tal van extra diensten. Johan Minne staat in Oostakker aan het roer, maar omdat we het vandaag specifiek over fruitsap van Verhofstede willen hebben, laat hij Marianne De Clercq, verantwoordelijke lokale producten, het woord voeren.

Fruitsap op kop

“De fruitsappen staan hier op kop. Letterlijk op de kop van de rayon, maar wellicht ook zowat figuurlijk, qua verkoop. We hebben ondertussen een behoorlijk groot regionaal aanbod in de rekken liggen. Fruitsap van Verhofstede zal één van de allereerste geweest zijn daarin. Alle lokale producten zijn trouwens voorzien van de nodige tekst en uitleg en het aanbod wordt soms aangepast. Regionale producten, dat is ook een beetje zoeken. Wat doet het goed? Wat minder? Wat lusten onze klanten en waar hebben ze minder oog voor? Vandaag beslaat onze afdeling lokale producten hier twee complete rayons en nog een aantal zaken die koel bewaard worden. Dat is toch al de moeite.” Winkeldirecteur Johan Minne vult aan: “Het aandeel van lokale producten in het totale assortiment zie ik in de toekomst trouwens nog toenemen. We ondervinden dat klanten steeds vaker interesse tonen in het lokale, het artisanale, het authentieke. En ik spreek dan over echte lokale producten: uit de buurt, van relatief kleine producenten. Het is niet omdat je er een Belgisch vlagje op plaatst en het ‘lokaal’ noemt, dat het effectief zo is. Binnen Carrefour is er daarom een regionaal verantwoordelijke die actief op zoek gaat naar lokale producten en op die manier ook de waarde van dat label bewaakt. We houden bijvoorbeeld vast aan de straal van 40 kilometer rond de winkel als we het over ‘lokaal’ hebben. En wat stellen we vast? Waar die persoon vroeger echt actief moest zoeken, wordt hij tegenwoordig steeds vaker zelf aangesproken.”

“We ondervinden dat klanten steeds vaker interesse tonen in het lokale, het artisanale, het authentieke. En ik spreek dan over echt lokale producten: uit de buurt, van relatief kleine producenten.”

Wederzijds engagement

Wie zijn of haar producten in een hypermarkt Carrefour mag plaatsen, is natuurlijk verzekerd van een klantenpotentieel dat te benijden valt. Al vergt een sterk lokaal aanbod ook inspanningen van alle betrokkenen, benadrukken Johan en Marianne.“We geven lokale producenten graag een kans, absoluut. Hun aanbod in onze winkel zetten, is zowel voor henzelf als voor ons een pluspunt. Maar het engagement is inderdaad dubbel. Naar kwaliteit van het product toe, maar ook op gebied van service, vraagt het best wel een inspanning. Lokale producten vereisen meer inzet van het winkelpersoneel. Grote, internationale producenten leveren hier zo goed als automatisch. Lokale producten volgen we van nabijer op, er wordt besteld, we contacteren die mensen, we organiseren animaties … Het is een andere manier van werken.” Carrefour startte in 2012 als eerste retailer met een afdeling lokale producten en werkt vandaag met een engagementencharter. “Aan een kleinschalig familiebedrijf kan en mag je niet de verwachtingen koppelen die we aan een grote internationale speler wel vragen.”

Om de vraag welk fruitsap van Verhofstede het best doet in Oostakker te beantwoorden, gaat Marianne ons voor naar het winkelrek. Een winkelrek waar duidelijk een gezonde roulatie in zit. “Dat klopt, ja. Er blijven hier zelden flessen lang op de plank staan. Eigenlijk doen alle varianten van Verhofstede het goed. Het gewone appelsap is zonder twijfel wel de favoriet van onze klanten. Ik merk ook dat er in fruitsapsmaken soms sprake is van tendensen. Een tijdje terug vloog alles wat rode biet bevatte zowat de deur uit. Ondertussen is dat minder het geval. Smaken veranderen zeker? Mijn persoonlijke voorkeur gaat trouwens net zo goed uit naar het traditionele appelsap. Ik volg de klanten.”